5x WAT IK GELEERD HEB IN MIJN EERSTE JAAR ALS BUSINESS OWNER

 

Wouw, inmiddels is het alweer één jaar geleden (1 maart 2021) dat ik mijzelf in alle vroegte inschreef bij de KvK. Men had mij al vertelt (gewaarschuwd) dat ik er geen groot spektakel van hoefde te verwachten. En ze hadden niets te veel gezegd: binnen tien minuten stond ik weer buiten. Maar wel met alles wat ik nodig had om daadwerkelijk een bedrijf te starten. Yes!

 

In de maanden voor mijn inschrijving was ik al druk bezig om een stevig fundament neer te zetten. Maar denk nu niet dat ik dit allemaal zelf deed, of zonder angsten, of zomaar op de één op andere dag! Nee, zeker niet. Mijn schoonzus, Suzan van Daalen (Suzign), begon een traject bij een ondernemerscoach. Door veel met haar te spreken dacht ik ineens: ‘ondernemer zijn is altijd al mijn droom geweest die ik weg gestopt heb, is dit het moment om ook te springen?’.

We begonnen aan de keukentafel, gewoon, met pen & papier. Ideeën opschrijven en inspiratie zoeken op bijvoorbeeld Pinterest. 

Kim Rietveld

Dus, daar begon het. Ik durfde eindelijk hardop tegen mijn vriend Bas te vertellen dat ik droomde over een eigen onderneming. En dat ik twijfel om ook samen te gaan werken met dezelfde ondernemerscoach waar Suzan mee werkte. Financieel was dit een behoorlijke klap, dat zeker. En heel eerlijk… Mijn vriend Bas heeft mij het geld geleend. Zo, dat is eruit.

 

Tussen de letters door lees je hoe belangrijk het is om een goed vangnet te hebben. Anders wordt ondernemer een stuk lastiger.

 

Even fast forward. Ik ging drie maandenlang een traject met de ondernemerscoach aan. Toch stond ik niet heel sterk in mijn schoenen en twijfelde aan alles in mijzelf. Moet ik dit wel doen? Kan ik dit wel? Wat als ik niets verdien? Durf ik hier geld voor te vragen? Wat moet ik überhaupt aanbieden? Allemaal obstakels die (bijna) iedereen herkent en gevoeld heeft. Laat ik zeggen dat dit ons sterk maakt!

 

Nadat ik mijzelf had ingeschreven, kreeg ik corona. Een variant die mij twee maanden bijna geheel uitschakelde en die er nog steeds voor zorgt dat ik moe ben. Tegelijkertijd startte ik met mijn opleiding tot brandweervrouw wat ook veel energie vroeg (en vraagt). Als ik deze hobbels overwin, dan word ik niks anders dan een groot succes! Dat is wat ik keer op keer tegen mijzelf herhaal. Want wat voor valse start kun je hebben? Mij krijg je niet klein!

📷 Foto Brandweer Vlijmen

Eind oktober 2020 werd ik gebeld door de postcommandant van Brandweer Vlijmen met de mededeling dat ik mijn aanstellingskeuring mocht doen. Simpelweg: ik moest een sporttest doen. Als ik deze zou halen, mocht ik per 1 december starten als brandweervrouw binnen post Vlijmen. Wow, een droom die uitkwam. “Dus als ik dit kan, kan ik ook voor mijzelf starten” – ging er door mij heen. De tweede duw in de goede richting! 

5x wat ik geleerd heb hieronder  – KLIK ↓

Zoals ik al zei, verzamel de juiste mensen om je heen die eerlijk durven te zijn, maar die jou ook weten te motiveren wanneer je er even doorheen zit. Daarnaast is samenwerken met een specialist vanuit het gevoel iets wat behoorlijk weerstand geeft. Ik heb wel eens gedacht: ‘ik ben toch een coach, waarom kan ik mijzelf dan niet coachen?’.

 

Daar ligt ook gelijk het antwoord. Mijzelf coachen zorgt voor een blokkade. Een blinde vlek. Je kunt namelijk niet doordrukken bij jezelf, in tegenstelling tot wat een ander wél kan bereiken door jou in de spiegel te laten kijken.

 

Ik wil dus het taboe doorbreken waarin wij onszelf niet een professional gunnen. Waar we snel geneigd zijn te zeggen “ik doe het allemaal zelf wel, want ik faal als ik hulp vraag”, klopt daar natuurlijk helemaal niets van.

 

Mijn ervaring is duidelijk. Ik heb de juiste mensen om me heen verzameld. Businessbuddies, vriendinnen en professionals. Zij die af en toe mijn ogen kunnen openen zonder dat ik het gevoel heb dat ik faal. Zij die eerlijk en stimulerend zijn. En ondanks dat je niet alles alleen hoeft te doen, is het helemaal niet erg dat je diegene verwijderd die negatief tegen je zijn. Familie of niet. 

Met vallen en opstaan leren we heel veel. Van onszelf, van ons bedrijf, van elkaar. Tegelijkertijd kan ‘vallen’ ook voelen als falen. Dit heb ik vrij recent nog ervaren.

 

Ik had mijzelf niet aan mijn Social Media planning gehouden omdat ik het telkens uitstelden. “Doe ik dan en dan wel.” Maar ik haalde het niet en dit voelde als falen. Is dit dan ook zo? Mag ik niet gewoon denken ‘ik heb mijn best gedaan, ik heb gedaan wat ik kan en morgen is er een nieuwe dag’.

 

Vaak vertel ik tegen mijn klanten, die worstelen met de planning, dat ze het niet te vol moeten plannen. Want als je je dan niet aan je planning houdt, lijkt het alsof je faalt in je eigen onderneming. En dat gevoel beïnvloed je negatief.

 

Waarom doe ik mijzelf dit dan wel aan? Duidelijk! Soms is het gewoon zoals het is. Prima! Vallen, accepteren en opstaan!

 

Wacht, dit betekend natuurlijk niet dat je als een luilak moet zitten wachten totdat je diensten bedacht, geschreven en gepromoot zijn. Ik bedoel, ondernemen is tegelijkertijd ook behoorlijk zelfdiscipline! Er is geen manager die je controleert. Niet alle opdrachten of to do’s zijn even leuk, al zijn ze wel belangrijk om te groeien in je eigen business. Aan de slag, dus!

 

En vind je bijvoorbeeld boekhouding, zoals ik, nu helemaal niets? Dan kun je dit uitbesteden aan paperdork.nl, zij helpen je verder met deze saaie (en moeilijke) klus. Dus no excuses voor jou my lady!

Doorzettingsvermogen is een skill die in het ondernemerschap continu terugkomt. Meer dan ooit tevoren, kan ik wel zeggen. Als ik in loondienst een dagje minder motivatie had, had niemand dit echt door. Als business babe heb je doorzettingsvermogen nodig om jezelf keer op keer aan te moedigen als je even geen zin hebt. Daartegenover staat natuurlijk de ‘welbekende’ vrijheid. Werk wanneer je wil, jij bent de baas en richt het zo in.

 

Wat als je wekenlang geen motivatie voelt? Wekenlang angst voelt? Omdat je bijvoorbeeld geen klanten hebt? Meerdere keren heb ik gedacht en geroepen: ‘IK STOP ERMEE’ want ‘IK BEN EEN MISLUKKELING’. Opgeven voordat ik goed en wel begonnen was. Dan maar terug in loondienst, dat is lekker makkelijk. Uh.. makkelijk? Nee man. Ik heb niet voor niets voor gekozen om als zelfstandige ondernemer aan de slag te gaan. Om mijn ambitie, ervaring en intuïtie samen te voegen tot een enthousiaste businesscoach!

 

Er zit niets anders op: het gevoel ‘ik stop er mee’ zo goed als mogelijk omzetten in ‘met mijn doorzettingsvermogen kom ik daar waar ik naartoe wil’. In het afgelopen jaar heb ik zeker een dosis doorzettingsvermogen ontwikkelt, daar zeg je U tegen. Want.. Ik ben de winnaar! Ik ben de baas! Ik bepaal mijn eigen regels!

 

Hard en functioneel werken, ja. Elke keer weer nieuwe (business)geheimen ontdekken om vervolgens daarmee aan de slag te gaan. Daar is nog nooit iemand slechter van geworden. Dus hup! Doei negatieve gedachtes, hallo gewoon in actie blijven komen!

Het klinkt heel simpel: achter jezelf staan. Maar ik heb vorig jaar november ontdekt dat dit echt niet zo simpel is. Ik heb een jaar lang niet hardop durven zeggen wat ik het liefste wilde. Ik schoof het weg uit paniek wat anderen van mij zouden vinden.

 

Daar lag mijn grootste angst. Bang voor anderen. Dankzij marketing strateeg Mieke, waarmee ik ging samenwerken aan mijn business, durfde ik eindelijk in de spiegel te kijken. Ik deelde met haar mijn wilde dromen. Ze werd geïrriteerd, misschien zelfs een beetje boos op me. Want waarom in hemelsnaam volg ik niet mijn eigen pad? Goed, er viel een stilte. Ineens kwam het besef: ik had een bedrijf gebouwd waar ik niet achterstond. Gebaseerd op angst.

 

Vervolgens heb ik direct alles in de digitale kliko gepleurd en opnieuw gaan bouwen. Puur op mijn sterke intuïtie en gevoel. Puur op mijn eigen normen en waarden, en niet op die van een ander. En inmiddels kan ik zeggen dat het meer dan goed voelt! Lekker zweverig maar juist doordat ik dit persoonlijk meegemaakt heb, kan ik mijzelf veel beter inleven in jouw angsten. Ik snap dat je bang bent om voor jezelf te beginnen. Ik snap dat het eng is! Ik weet alle belemmeringen en overtuigingen. Een pluspunt, als je het mij vraagt.

Je hebt elke dag alsnog te maken met een planning en met een strategie. Het is hard werken, het kost geld en vergt veel tijd. Met lui op je stoel zitten bereik je niet je juiste doelgroep en zonder keuzes te maken beïnvloed je helemaal niemand. Soms is het eenzaam, of saai. Of blijf je way to long hangen in je hoofd. Deze angsten overvallen je en anderen (succesvolle) ondernemers maken je onzeker met hun zichtbaarheid.

 

Ik heb deze onzekerheden om weten te zetten naar ik maak mijn eigen saus, ik ben goed in wat ik doe en ik laat mij lekker inspireren!’.

 

Hoe ik dat gedaan heb? Simpel. Door niet te lang te blijven hangen in het uitdenken van mijn eigen business. Ik ben gewoon van start gedaan. Door de juiste mensen (kom ik weer aan, haha) om mij heen te verzamelen, durfde ik te springen. Van vriendinnen tot aan professionals! Dus als ik er even doorheen zit, weet ik waar ik moet zijn. Als ik even geen vrijheid ervaar, is er altijd een schouder waar ik even op kan komen hangen.

 

Daarom daag ik je uit om de angsten om te zetten in persoonlijk succes! Niet te lang nadenken en blijven hangen. Gewoon doen! Gewoon gaan! En als je het even niet weet, dan ben ik hier om je op weg te helpen!

Ik wil je nog even meenemen in een gesprek met WendyKoelewijn.nl. Vorige week was ik bezig met het schrijven van deze blog.

 

En zoals ik al vaker gezegd heb, verzamel de juiste mensen om je heen. Wendy is een mijn lieve businessbuddy die altijd eerlijk is (soms best moeilijk, maar goed, ze heeft dan ook meestal wel gelijk). 

Terwijl ik haar de vraag had gesteld wat ik echt niet moet vergeten, had ik ondertussen mijn hele blog geschreven. Haar antwoord is te mooi, om niet te delen. Zoals ik hierboven al zeg, ze heeft vaak gelijk. En mooier dan hoe zij het verwoord, kan ik het niet maken. Doe er je voordeel mee!

Tot slot

…wil ik vertellen dat ik tot op de dag van vandaag mega dankbaar ben voor het feit dat ik gewoon ben gaan ondernemen. Met vallen en opstaan leer ik mijzelf steeds beter kennen en met die basis en (werk)ervaring kan ik jou helpen. Twijfel je of je wilt ondernemen of niet? Kom met mij in contact en wie weet kan ik je verder helpen! Klik HIER om met mij in contact te komen via WhatsApp of via het contactformulier

Businesscoach Adfire Coaching

Geef nooit op. Hoe moeilijk, hoe zwaar of ingewikkeld het ook is. Met vallen en opstaan kom je daar waar je naartoe wilt gaan! Oh en trouwens, iets bijstellen betekent niet dat je faalt. Dus gooi die gedachtes maar gewoon weg.

– Kim Rietveld

↓ Dit bericht, ‘5x wat ik geleerd heb in mijn eerste jaar als business owner’

delen? Dat kan! ↓

Facebook
WhatsApp
LinkedIn
Email
Twitter