Iedereen herkent het gevoel van onzeker zijn. Toch? Ha, begin ik gelijk weer te twijfelen vanuit mijn eigen onzekerheid. Iedereen heeft het in meer of minderen mate. Hoe zit dit bij jou?

ย 

๐Ÿ€ Met dit berichtje wil ik mijzelf kwetsbaar opstellen. En ook geef ik je vier handvaten om jouw eigen onzekerheid in een situatie aan te pakken. Dit doe ik om te laten zien dat iedereen soms momenten van onzekerheid kent, je bent niet alleen. Samen kom je verder!

ย 

๐Ÿ’ช๐Ÿผ Zoals jullie wellicht weten, ben ik begin april gestart met de opleiding tot brandweervrouw. Super gaaf, een droom die uitkomt. Alles viel eind vorig jaar samen en ben ik met volle overgave รฉn vertrouwen een mooi avontuur aangegaan. En ondanks dat de combinatie van een intensieve opleiding en mijn eigen bedrijf bouwen mij veel energie kost, ben ik mega dankbaar voor deze zelfgemaakte kans. Wel overvalt ook bij mij soms de onzekerheid. Logisch? Ja, eigenlijk wel. Ik stap momenteel met regelmaat uit mijn opgebouwde comfortzone zone. Dat brengt een hoop emoties met zich mee.ย 

ย 

๐Ÿคฆ๐Ÿผโ€โ™€๏ธ Van nature ben ik snel onzeker, bang om fouten te maken en nog banger om te falen. Tegenwoordig weerhoudt het mij niet meer om iets niet te doen, alleen kom ik soms situaties tegen waarbij de onzekerheid de overhand neemt. Zoals laatst met het behalen van mijn motorrijbewijs. De situatie analyseren helpt mij. Positief denken ook.


๐Ÿš’ Goed, terug naar de opleiding. Want ondanks dat ik ook onzekerheden voel met met mijn eigen bedrijf wil ik nu even inzoomen op mijn loondienstbaan. ร‰รฉn van mijn brandweercollegaโ€™s heeft namelijk zoโ€™n sterk karakter dat, wanneer ik met deze persoon samenwerk, ik gelijk alles vergeet. Terwijl ik het normaal zo goed weet. Door het sterke karakter heb ik het gevoel dat deze persoon mij niet mag, het gevoel dat ik een stuk minder ben. Bizar toch? Want dit zit echt in mijn hoofd. Ik wil ervoor weglopen, niet meer met deze persoon samenwerken en vooral zorgen dat ik het zo snel mogelijk vergeet.


๐Ÿ”ฅ โ€œHO, STOP! Kim, dit wil je toch niet echt?โ€ Uh nee! Dit is namelijk geen blijvende oplossing. En ook niet voor heel even. Elke week komt het terug. En straks moeten we een brandend gebouw in van zoโ€™n 800 graden, dan moet je op elkaar kunnen bouwen en vertrouwen. Dan mag je niets vergeten.


๐Ÿฆธ๐Ÿผโ€โ™€๏ธ Dus! Welk advies zou ik jou geven, als het dit niet mijn verhaal was?ย 

ย 

๐Ÿš€ Inzien: welk gevoel krijg je nu echt? Is het onzekerheid of komt het gevoel ergens anders vandaan? Maak de stap zo klein mogelijk want deze situatie is hoe dan ook eng. Eerlijk zijn, en het inzien, naar jezelf toe is daarom een goed begin.


๐Ÿš€ Besef: heb voor jezelf de situatie+gevoel duidelijk en weet hoe deze in elkaar steekt. Van nature zijn we sneller negatief en zien we alleen de verzonnen, slechte dingen. Wanneer je dit positief benaderd ben je al een stap verder dan wanneer je blijft hangen in jouw eigen negatieve bedachte waarheid.


๐Ÿš€ Actie: maak het bespreekbaar. Geef de ander de kans. Ons brein maakt allerlei rare verzinsels dus ga het gesprek aan om er achter te komen hoe het daadwerkelijk zit.


๐Ÿš€ Evalueren: wanneer je jouw gevoelens en het gesprek met je gesprekspartner combineert weet je nu hoe het zit. Wat leer je uit deze situatie? Het is goed om je te beseffen dat ieder zijn of haar eigen pad bewandeld. En we zijn er nu eenmaal om te leren.ย 


โ„น๏ธ Onzeker zijn is niet prettig. Het geeft je wel nieuwe inzichten en wanneer je het positief benaderd kun je er veel van leren. Het brengt je verder. Je gaat hierdoor je comfortzone verleggen en nieuwe dingen leren. Je groeit!


๐Ÿ—ฃ๏ธ En door het samen te bespreken geef je de ander ook nog eens een eerlijke kans. Zonder dat je oordeelt op basis van gedachtes. Soms is het nodig om een kleine reset in je hoofd te doen wanneer je van alles ziet spoken. Je bent dit verplicht aan de ander MAAR vooral aan jezelf.


๐Ÿ‘ฉ๐Ÿผโ€๐Ÿซ En ja, er bestaat een kans dat je voorgevoel wรฉl klopt. Dan weet je in ieder geval hoe het zit en hoef je geen aannames (meer) te doen. Wellicht dat je dan met elkaar afspraken kunt maken hoe je omgaat met deze situatie. Ieder persoon is uniek, heeft een eigen verhaal en beschikt over gevoel. Je hoeft nu eenmaal niet met iedereen bevriend te zijn. Accepteer dit.


๐ŸŽฒ Al ga je vaker meemaken dat je gevoel een spel met je speelt. Je onzekerheid verzint allerlei verhalen om je van het padje te brengen. Je komt hier achter wanneer je het bespreekbaar maakt. Je gesprekspartner weet nu ook beter wat er in je hoofd omgaat. Hij of zij kan jou hierdoor beter begrijpen. Of zelfs ondersteunen mocht dit nodig zijn!ย 


โ™ฅ๏ธ Dus wat ga ik morgen doen? Precies. Ik ga het bespreekbaar maken. Met lood in mijn brandweerlaarzen. Maar we weten allemaal dat dit het beste is. Je groeit ervan. #wordtvervolgdย 

ย 

โญ๏ธ Hoe ga jij om met jouw onzekerheid? Durf je het gesprek aan te gaan of houdt je het voor jezelf? Maak het bespreekbaar.ย 

ย 


Met liefde, Kim ๐Ÿ”ฅย 

Kim Rietveld

De spiegel vertelt je altijd de waarheid, durf jij erin te kijken?

– Kim Rietveld

โ†“ Dit bericht delen? Dat kan! โ†“

Facebook
WhatsApp
LinkedIn
Email
Twitter

๐Ÿ”ฅ