Heb je altijd al willen weten hoe het is om bij de brandweer te werken? Hierbij mijn verhaal!

ย 

Hoi jij! ๐Ÿ™‹๐Ÿผโ€โ™€๏ธ Kim de brandweervrouw in opleiding hier. De laatste tijd krijg ik geregeld vragen over โ€˜hoe gaat alles precies in zijn werk?โ€™. Leuke vraag! Ik vertel je er graag meer over. Ken je iemand die ook bij de brandweer zit of is alles nieuw voor je?

ย 

๐Ÿš’ In het kort: mijn vader zit sinds mijn 12e bij de brandweer in de woonplaats waar ik geboren ben. Ik was vanaf dat moment zelf ook actief binnen het korps als o.a. figurant tijdens oefeningen. Ontelbaar veel keren gered uit de kerktoren, auto of bedrijfspand. Vanaf dat moment wist ik: dit ga ik zelf later ook doen.

ย 

๐Ÿ’จ Waarom? Simpel, al jarenlang is mijn drijfveer er willen zijn voor anderen. Ik wil jou, als individu, verder helpen waar nodig. Dit komt ook elke dag opnieuw terug in mijn eigen onderneming. Met mijn karakter en energie wil ik jou naar een hoger level tillen en mens/dier in nood helpen.ย 

ย 

๐Ÿค‘ Krijg je betaald? Ja, ik werk parttime voor de brandweer in mijn woonplaats Vlijmen. Momenteel zit ik รฉรฉn dag in de week op school. Hier leer ik in de basis alles wat ik moet weten. Daarnaast voer ik opdrachten uit op mijn eigen post en maak ik thuiswerkopdrachten. Standaard oefen ik รฉรฉn avond per week met mijn collegaโ€™s om vakbekwaam te blijven. En natuurlijk wanneer de pieper gaat, een melding binnenkomt, sta ik paraat.ย 

ย 

๐Ÿ“Ÿ Pieper? Dit is een zwartkastje die gaat rammelen zodra er via 112 (de meldkamer) een melding binnengekomen is. Dit kastje noemen we een pieper of pager. Je ziet wat de melding is en welke prio eraan gegeven is. Prio 1 betekent dat er haast is, prio 3 wil zeggen dat we wel naar het incident moeten maar zonder haast. Zodra hij gaat, spring ik in de auto en rijd ik met normale snelheid (haha) naar de brandweerkazerne toe waar ik mijzelf gereed maak om in te stappen. Dit alles moet gedaan zijn binnen zes minuten, maar eigenlijk liever binnen vier minuten. Dit is gerekend vanaf het moment dat de pieper gaat, tot aan dat de brandweerwagen uit de kazerne rijd.ย Je begrijpt dat dit voor mij best een (leuke) uitdaging is.ย 

ย 

๐Ÿš€ Je kunt je voorstellen dat, zeker nu nog in het begin, mijn adrenaline pijl omhoog schiet zodra de pieper gaat. Wat ga je aantreffen? Is het druk op de weg? Welke collegaโ€™s zijn aanwezig? Wat ga ik leren? Waar gaan we naartoe? Zoveel vragen wat straks een stuk minder gaat worden. Relatief woon ik ver van de brandweerkazerne (tussen de drie en vier minuten als het verkeerd meewerkt) dus in de spits is het echt een uitdaging om op tijd te komen. Ben ik te laat? Geen zorgen; de brandweerwagen vertrekt wanneer er voldoende mensen aanwezig zijn. Zorg gaat altijd door. We zijn een team en vullen elkaar aan.ย 

ย 

๐Ÿ”ฅย En dan? Zodra je in de brandweerwagen zit krijg je meer informatie over de melding. Mijn eerste uitruk was een autobrand. Je krijgt dus op dat moment te horen om wat voor soort auto het gaat. Je kunt je voorstellen dat een elektrische auto heel anders brand dan een LPG- of een benzineauto. Ook worden taken verdeelt en bepaald de bevelvoerder, hij is de leider van het team op dat moment, of er ademlucht gedragen moet worden.ย 

ย 

๐Ÿ‘ฉ๐Ÿปโ€๐Ÿš’ In de brandweerwagen heb je vier manschappen, zij zitten achterin. Je hebt de bevelvoerder samen met de pompbediende (voertuigbediende en chauffeur) voorin zitten. Dus je bent totaal met zes man. Okรฉ vooruit + een stagiair (ik dus). De manschappen voeren alles uit, de bevelvoerder houdt overzicht en maakt een plan. Tot slot bestuurd de pompbediende de brandweerauto en zorgt dat al het materiaal gereed is wanneer je dit nodig hebt. Wanneer er brand is, sluit je je ademlucht aan. Zo ben je beschermt tegen de giftige rookgassen van de brand.ย 

ย 

๐Ÿงฏ En wat draag je dan? We hebben een uitrukpak die beschermd is tegen hoge temperaturen en al het andere gevaarlijke. Daarnaast dragen we veiligheidslaarzen, een helm en handschoenen. Wanneer je vies bent geworden, gaat je kleding gelijk de was in. Waar vroeger de brandweerkazerne naar rook stonk, is alles nu super schoon. Rook is natuurlijk helemaal niet goed voor je gezondheid en dat is sinds een paar jaar ook echt het motto geworden: โ€œschoon is het nieuwe stoerโ€.ย 

ย 

๐Ÿ˜ฑ Of ik bang ben? Ja natuurlijk. Ik ben mij ervan bewust dat er een situatie kan voordoen die niet prettig is. Vooral een situatie met kinderen lijkt me op voorhand erg spannend. Wel weet ik dat de nazorg enorm goed geregeld is. Samen met de collegaโ€™s ga je dan in gesprek, er komen professionals praten en je weet dat je niet alleen bent. Maak het bespreekbaar! Dat is wat ze continu zeggen. Met dit in mijn achterhoofd weet ik dat ik sterk genoeg ben om elke situatie aan te kunnen!ย 

ย 

๐Ÿ•ต๐Ÿผโ€โ™€๏ธ Word je getraind om te kiezen wie je eerst moet helpen? Ja, en geloof meโ€ฆ Dit is MOEILIJK. Ze noemen dit een triage onderzoek. Je hebt een paar seconde per slachtoffer om te bekijken wie eerder hulp nodig heeft dan een ander en waar je dus de ambulance naartoe stuurt. Het allermoeilijkste vind ik dat je vrij weinig zelf kunt doen voor een persoon in nood. Je doet een controle en probeert vervolgens voor deze individu het zo comfortabel mogelijk te maken.ย 

ย 

๐Ÿ‘ฉ๐Ÿผโ€๐Ÿซ Heeft je brandweer-baan invloed op Adfire? Ja, dat zeker. Wanneer ik online een meeting met jou heb zou het maar zomaar kunnen zijn dat ik moet afsluiten en moet gaan. We halen deze sessie natuurlijk altijd in wanneer het jou uitkomt. Wanneer we fysiek afspreken word het natuurlijk lastiger. Daarnaast heeft de brandweer invloed op mijn eigen bedrijf in termen. Ik vind het leuk om verbindingen te zoeken. Net zoals het Captain traject. In Amerika zeggen de brandweermensen tegen de leider van de post โ€˜Captainโ€™. En je bent de baas over je eigen bedrijf.ย 

ย 

๐ŸŒด En wat als je niet thuis bent? Wanneer ik in mijn eigen woonplaats ben, dan kan ik altijd gaan. Wanneer ik op bezoek ben bij vrienden in een ander dorp, dan kom ik natuurlijk altijd te laat. Toch draag ik de pieper bij me want stel je voor dat er toch iets gebeurd onderweg naar huis! We zijn met een team van ongeveer 30 man (en vrouw) dus er is altijd iemand aanwezig om jou hulp te bieden. En op cruciale dagen, zoals oud/nieuw of carnaval, wordt er een ploeg gemaakt die sowieso beschikbaar is.ย 

ย 

๐Ÿฆธ๐Ÿผโ€โ™€๏ธ Wil je nog meer weten over mijn baan als brandweervrouw (in opleiding)? Laat het me dan gerust weten. Stuur een berichtje via WhatsApp of Social Media, ik ga graag met je in gesprek.

ย 

โฌ‡๏ธ Heb je diverse vaktermen gelezen in mijn verhaal? We spreken automatisch en vrij vlug in onze eigen vaktaal. Hieronder vaktermen met de uitleg.ย 

ย 

Vrijwillige brandweer:
Je hebt de beroepsbrandweer en de vrijwillige brandweer. Deze termijn zijn vanuit vroeger bedacht en dekken niet 100% meer de lading wanneer je dit mij vraagt. De beroepsbrandweer zit 24/7 op hun post. Daar eten, sporten en slapen zij. Zodra er een melding binnenkomt kunnen ze direct naar het incident toe. Bij de vrijwillige brandweer werkt dat dus anders. Ik heb een andere baan waar ik mee bezig ben en wordt opgeroepen door de pieper wanneer er iets is.ย 

Korps:
Ons team van ongeveer 30 mensen noemen ze een korps. Vraag me niet waarom haha!

Kazerne / post:
Het gebouw waar de brandweerwagens staan, de pakken hangen en waar we een colaatje drinken na afloop heet de brandweerkazerne, oftewel kazerne. Soms wil men ook nog wel โ€˜postโ€™ zeggen. Wanneer we terug zijn zeggen ze ook wel eens โ€˜we zijn terug op onze postโ€™.

Figurant:
Tijdens de wekelijkse oefeningen moet de kennis natuurlijk up-to-date blijven. Je kunt wel altijd een pop redden, maar soms is een echt mens redden ook fijn. Zij reageren toch anders dan een pop (haha). Jarenlang ben ik dus wekelijks slachtoffer geweest bij de oefeningen. Met een net woord heet dit dus figurant.

Vakbekwaam:ย 

Dit is een net woord voor bijgeschoold blijven. Je beheerst je vak volledig en bent in staat zelfstandig te werken.ย 

Meldkamer:

Wanneer jij naar 112 belt krijg je iemand aan de telefoon van de meldkamer. Hier zitten professionals die precies weten welk protocol gevolgd moet worden en wie er opgeroepen moet worden.ย 

Prio:

Prio is een afkorting van prioriteit. Dus prio 1 betekent dat je met sirenes en zwaailichten aan naar het incident gaat, dan is er iemand echt in nood.ย 

Kim Rietveld

Vind de elementenย waar jouw innerlijke vuur van zal aangaan

– Kim Rietveld

โ†“ Dit bericht delen? Dat kan! โ†“

Facebook
WhatsApp
LinkedIn
Email
Twitter

๐Ÿ”ฅ