Hoe ik omga met mijn naïeve karakter met deze 3 tips

Wat heb ik mijzelf kunnen vergissen zeg. Ze was achteraf overduidelijk uit op gratis informatie en toont op deze manier nul respect naar mij toe. Iemand waarvan ik niet zou verwachten dat ze misbruik zou gaan maken van mijn hulp. En weet je? Of ik nu wil of niet, het deed me pijn.

Heb jij dit ook eens meegemaakt en voelt dit herkenbaar? Ben je iemand die alles geeft vanuit goede intenties en misschien wel vanuit liefde? Of ben je juist extra op je hoeden bij nieuwe contacten?

HERGEBRUIKEN

Hoe dan ook, je kunt jezelf alsnog enorm vergissen. En dat is jammer want ik klap dicht. Tegelijkertijd is het ook enorm leerzaam. Want laten we het gelijk omdenken! Iemand kan nog zoveel misbruik van je maken, hergebruik (tip #1) gewoon de informatie! Voor bijvoorbeeld content op social media of voor blogs op je website. Zoals deze, ha! Laat de informatie voor jou werken en trek daarmee weer de ‘juiste’ potentiële klant aan. 

 

Stel jezelf de vraag; “welke informatie heb ik gratis weggeven waar iemand gretig gebruik van heeft gemaakt?” en schrijf erover. Er zullen vast meer mensen zijn die iets met deze informatie kunnen doen. En jij zit midden in in de emotie dus dat schrijft lekker weg. Win-win, right?

MIJN GOEDHEID

Van nature ben ik erg vrijgevig en behulpzaam. Heb je een uitdaging of probleem? Laat me je helpen! Niet voor niets ben ik begonnen als (business)coach, deze eigenschap komt me iedere dag goed van pas. Ik ben er trots op! Dus op het moment dat zij, weer, op mijn pad kwam, maakte ik me geen seconde zorgen om misbruikt te worden. Ik kon haar goed helpen met al haar business uitdagingen!

 

Want hoe leuk is het dat je elkaar van vroeger kent, je elkaar opnieuw tegen komt in de wereld van de vrouwelijke ZZP-ers! Met mijn behulpzame, maar ook enorm nieuwsgierige karakter vond ik het leuk om haar verhalen (en pijnpunten) aan te horen. Beginnende ondernemers, we zijn het allemaal geweest en we konden allemaal soms een schop onder de billen gebruiken. 

 

Natuurlijk, ze was tegelijkertijd ook een potentiële ideale klant. Ik bood zelfs korting aan. Ik ben tenslotte eigen baas en mag dit zelf beslissen. Dus hoe leuk! Ze zei dat daar nu echt geen budget voor is, later zeker wel want ‘ik was de beste match om mee samen te werken’. Prima, geen probleem.

 

Ondertussen gaf ik met mijn ogen dicht een vinger wat vlug een hele hand werd. Ik bleef namelijk strooien met mijn tips en ideeën. Later werd ze toch klant, dacht ik nog! Jup, lekker naïef. En ondanks dat ik er zelf bij was, nam ik het mijzelf kwalijk dat ik er zoveel verloren tijd in stak. Zoals videobellen, voiceberichten inspreken na allerlei onderzoeken, aanmoedigen op allerlei manieren, shoutouts op Social Media en doorverwijzen voor potentiële opdrachten.

 

Maar (tip #2) waarom zou ik twijfelen aan mijn eigen goedheid? Ook voor mij, en voor jou wellicht, is ondernemen en het leven met vallen en opstaan. Wees niet te streng voor jezelf. Het is niet nodig.

 

Zij is namelijk de vrouw die misbruik durfden te maken van mijn kennis. Blijkbaar heb ik hele goede kennis waar zij nu een business op draait. Top. “Ik ben goed zoals ik ben en hier hoef ik niet over te twijfelen.” Prima mantra.

STA OP EN GENIET

Ik vraag me af hè, zou ik dit hebben kunnen voorkomen? Want natuurlijk, los van vrijwilligerswerk (dankbaar voor iedereen die op welke manier dan ook zijn of haar steentje bijdraagt!), voor niets gaat de zon op. Hier moet ik mijn boterham mee verdienen. En gratis alles weggeven zorgt ervoor dat ik mijn bedrijf net zo goed in de prullenbak kan pleuren.

 

Ook heeft mijn ego zo’n deuk opgeleverd en heb ik voor een lange tijd mijn lippen op elkaar gedrukt. Ik durfde niets meer te delen. Voorkomen is beter dan genezen, alleen dit is zo niet hoe ik ben. Ik help je nu eenmaal graag verder. En deze woede staat me ook nog eens enorm lelijk.

 

Daarom wil ik jou op je hart drukken (tip #3) om je ogen open te houden en kies bewust voor iedere stap die je zet. Welke dat ook is. Leer, val, sta op en geniet! Zet voor jezelf een grens neer. Laat je expert status zien en bescherm jezelf voor haaien voor de kust. Of zoiets. Bewustwording is goed, maar jezelf in een kast verstoppen kan dan weer ongemakkelijk voelen. Jij bent de baas en bepaalt zelf wat je wel en niet doet.

OP ZIJN POOTJES

Dus, ben je gebruikt omdat je het even niet in de gaten had? Hergebruik de informatie die je gedeeld hebt. Haar vragen zijn misschien wel de vragen van je potentiële klanten. Niets verloren tijd dus! Ook hoef je helemaal niet te twijfelen aan jezelf. Je bent nu eenmaal wie je bent en wees daar trots op. Wees niet te streng voor jezelf. Het is niet jouw probleem dat iemand zo dominant wilt leven. Ze komen zichzelf nog wel tegen! En tot slot: geniet van het ondernemen. Ren niet weg en hou je ogen lekker open. Dan komt het uiteindelijk op zijn pootjes terecht en trek daarmee ook nog eens nieuwe klanten aan. Jezelf zijn is namelijk enorm belangrijk als het gaat om ‘hoe kom ik aan klanten?’. 

 

Business Academy - Adfire Coaching

GELD IS OOK MAAR GELD

De waarde die ik heb weggeven aan haar is lastig te verwoorden, maar de tijd was minstens al €1900,- waard. En tijd is iets wat ik graag weggeef aan mijn klanten! Hierdoor besef ik eigenlijk dat mijn trajecten misschien wel aan de lage prijs zijn, ik besteed veel meer tijd aan haar dan vooraf berekend. Hmmmm! Weer een winst uit een negatieve ervaring. Ik zei toch dat het naïef zijn niet dom is.

 

Anyway! Ik loop dus met je mee en pas mijzelf aan op jou. Heb je extra tijd nodig om je planning door te nemen? Prima! In de avond nog WhatsAppen over een plan van aanpak met een lastige klant? Prima! Ik doe het op mijn manier. En mijn manier is prima.

 

Wil je tijd met mij samen om te werken aan jouw business? Laten we kennismaken tijdens een digitale koffie of thee moment (klik HIER om jezelf aan te melden). Ik leer je graag kennen! Ik geef graag gratis handvaten en bruikbare tips mee. En wie weet zijn wij wél de juiste match en loop ik 1 of 3 maanden met je mee de komende tijd.

 

Als businesscoach ben ik graag creatief als het gaat om structuur en strategie. Zolang het maar niet te ingewikkeld moet en lekker makkelijk toepasbaar. Tijd hebben we niet oneindig, dus naast al je plannen heb je ook tijd nodig deze uit te voeren. Ik help je!

 

Liefs van Kim, die blije weetjewel! X!

Meer blogs lezen?

Opgebrand

Helemaal opgebrand…   Hoi jij! Je denkt precies te weten welke kant je op wilt, je denkt dat je goed op je plek zit. Iedereen

Lees verder

Onze Rita

Rita, Rita, Rita toch…   Hoi jij! Heb jij hem of haar al een naam gegeven? Die van mij heet Rita. Of nou ja, heel eerlijk…

Lees verder

Corona-dip

Corona-dip? Met of zonder chips om te dippen krijg je hierbij 36 tips om de verveling en stress over de schutting te gooien!    Hoi

Lees verder

↓ Dit bericht delen? Dat kan! ↓

Facebook
WhatsApp
LinkedIn
Email
Twitter