Een overzichtelijk cv in zes stappen

 

Allereerst wil ik jullie één ding meegeven: je schrijft cv met KLEINE letters. Wanneer je het met hoofdletters schrijft, schrijf je carnavalsvereniging. En dat is niet de bedoeling wanneer we gaan solliciteren, toch? 🙂 

 

Leuk dat je de blog ‘een overzichtelijk cv in zes stappen’ gevonden hebt. Ik ga mijn best doen om het zo simpel en bondig uit te leggen waar je cv aan mag gaan voldoen. Hiermee geef ik jouw handvaten die je hopelijk op weg gaan helpen. Laat ik voorop zetten dat elke sector en beroep anders is. Dus zet jezelf op nummer één, waarbij je kijkt wat voor jou van toepassing is. Dit is mijn perspectief waarin geen goed of fout zit.

 

En wist jij al dat jijzelf een mooi, stralend cv kunt maken? En dan bedoel ik niet een cv in Microsoft Word of Google Drive. Nee, eentje waar niemand omheen kan. Lees snel verder om er achter te komen hoe je dit zelf kunt maken!

 

De basis

Je begint uiteraard met je naam, want hoe weten zij anders hoe ze je moeten aanspreken? Nu lees ook ik wel eens artikelen waarbij ze vertellen dat ‘sommige namen’ vooraf al 1-0 achterstaan. Daar vind ik dus wel iets van. Mocht je hiermee te maken hebben of mee te maken hebben gehad, en je wilt hier over praten, stuur me gerust een berichtje. Ik luister graag naar je.

 

Terug naar de basis. Houdt je cv zo overzichtelijk mogelijk en zorg dat er geen ruis op de lijn zit met zaken die niets toevoegen. Wat vind je belangrijk dat ze van jou weten? 

 

Stap 1: jouw profiel

🔥 Naam

🔥 Woonplaats

🔥 Telefoonnummer

🔥 E-mailadres

🔥Geboortedatum
Eventuele toevoeging kan zijn:

🔥 Afkomst

🔥 Welke rijbewijzen je bezit

🔥 De talen die je spreekt

 

Als je je LinkedIn profiel wil delen, houdt dan rekening mee dat het URL aangepast is naar een persoonlijke link. Een link met allemaal letters en cijfers is niet echt professioneel. Dit doe je door naar je profiel te gaan (desktop versie) en rechtsboven in staat ‘Openbare profiel en URL bewerken’. Hier klik je op en weer staat aan de rechterkant ‘Aangepaste URL bewerken’. Klik op het pennetje en hier kun je een eigen URL van maken. Bijvoorbeeld je voor- en achternaam. 

 

Stap 2: wie ben ik?

Naast dat je al je ervaringen deelt, is mijn volgende sollicitatie cv tip een goede intro schrijven erg waardevol! Je stelt jezelf voor in een paar zinnen. Je vertelt wat jou omschrijft, waar je pluspunten liggen en wat je hiermee bereikt. Een cv wordt over het algemeen in een paar seconde gescand door de lezer. Weet de lezer nieuwsgierig te maken met jouw openingswoord. Én professionele foto! Dus niet eentje op het strand of in de kroeg, nee gewoon eentje die zakelijk gezien bij jouw sector/functie zou passen.

 

En dan?

Wanneer je een goede introductie hebt geschreven, steel je de show en wek je de interesse. Denk ook aan je kleurgebruik en uitlijning. Blijf daarin dicht bij jezelf en bij de functie waar je op reageert. Een druk cv past niet altijd even goed bij een administratie medewerker terwijl een grafische vormgever niet goed tot zijn of haar recht komt wanneer het cv heel zwart wit en niet gestyled is. 

 

Stap 3: werkervaring

Je ervaring in het werkveld kun je op meerdere manieren neerzetten. Je nieuwe functie, waar je op wilt solliciteren, is leidend om te bepalen wat belangrijk is te vermelden. Is je bijbaantje van 10 jaar geleden nog steeds belangrijk of heeft het geen meerwaarde? 

 

Vermeld bij welk bedrijf en in welke periode je gewerkt hebt. Vermeld ook de functie waarin je werkzaam was/bent en welke werkzaamheden je uitvoerde. Kom met heldere voorbeelden. Wat voor jou duidelijk is, is niet altijd duidelijk voor de lezer. Heb je targets bereikt bijvoorbeeld? Vermeld dan de details zoals “binnen één jaar heb ik, samen met mijn collega’s, het bedrijf met ..% laten groeien door … te doen”. 

 

Zet je laatste werkervaring bovenaan. Hier zijn de meningen nog wel eens over verdeeld, maar hoe relevant is je huidige baan ten opzichten van 10 jaar terug? 

 

Heb je een bepaalde periode geen baan gehad? De lezer is hier nieuwsgierig naar. Dit kun je op vooraf al verduidelijken door uitleg te geven in je intro tekst, in je motivatiebrief of gewoon bij je werkervaring.

 

Stap 4: opleiding en cursus

De opleidingen en cursussen die je gevolgd hebt, kun je of apart vermelden of bij elkaar. Begin bovenaan bij de laatst afgemaakte opleiding en/of cursus. Vermeld ook of het behaald is of niet, hoe lang eventueel het diploma geldig is (zoals een BHV of reanimatie diploma) en in welk jaar je het gevolgd hebt. 

 

Een waardevolle toevoeging!

Je werkervaring zegt niet altijd alles. Vaardigheden en hobby’s vertellen tussen de regels door meer over jou. Vergeet deze niet te vermelden op je cv. Wat moet de lezer echt van je weten? 

 

Stap 5: vaardigheden

Sommige vaardigheden die jij bezit, hebben toepassing op de functie waar je op gaat reageren. Zet deze dan bovenaan. Gevolgd door alle andere vaardigheden waarover je beschikt. Heb je bijvoorbeeld ervaring met een grafisch programma, maar heeft dit niet direct iets te maken met de functie? Wel vermelden! Je weet maar nooit hoe waardevol dit kan zijn voor je potentieel nieuwe werkgever. 

 

Vaardigheden zijn bijvoorbeeld de computersystemen en programma’s waarmee je gewerkt hebt. Eventueel kun je ook de score erbij zetten om uit te beelden hoe vaardig je in dit programma bent.

 

Stap 6: interesses en hobby’s

Hobby’s vertellen veel over jou als persoon. Speel je voetbal? Dan kun je waarschijnlijk goed samenwerken, je bent een echte teamspeler! Rijd je in je vrije tijd motor? Dan vertel je misschien wel dat je een echte avonturier bent. Houd je van koken? Reizen? Sporten? Vrijwilligerswerk op de kinderboerderij? Het lezen van Engelse boeken? Het vertelt een verhaal. Jouw verhaal! 

 

Solliciteren maar!

Dit waren de zes stappen bij elkaar. Heb je hulp nodig bij het maken van jouw cv of heb je vragen? Laat van je horen en ik help je op weg. Altijd goed. Het cv is jouw handtekening en eerste verkoopplaatje. Je nieuwe werkgever komt voor het eerst met jou in contact en dit moet natuurlijk een goede eerste digitale indruk zijn. Heb je tips nodig hoe je kunt solliciteren? Dan lees je HIER zeven tips!

 

Succes, topper!

In iedereen schuilt een vormgever,

als je maar de juiste middelen hebt.

 

Tijd om te duiken in het maken van een sterk cv. De inhoud heb je inmiddels bij elkaar gesprokkeld maar het gaat natuurlijk ook om de details. Hoe trek jij de lezer zijn of haar aandacht?

Via de website www.canva.com is het ontwerpen van een cv een appeltje-eitje. Veel eenvoudiger dan via een betaalde website zonder controle.

 

Canva is een programma, ook te downloaden op je tablet en telefoon, waarin je allerlei eigen creaties kunt gaan maken. Waaronder dus een cv. Zelf ontwerpen is mogelijk maar via sjablonen kun je over de 1000 verschillende vinden! Daarnaast is het mogelijk om een PRO account aan te maken en dan is er nog veel meer mogelijk! Hier betaal je voor, dus sluit niet voor één of twee templates een abo af want er is zoveel te halen uit de gratis versie (welke ikzelf ook gebruik).

 

Wanneer je een ‘€’ ziet staan, betekent dit over het algemeen dat je moet betalen voor de afbeelding in het betreffende cv. Maar laat jij nu net jouw eigen foto uploaden! Weg probleem.

 

Alle kleuren kunnen aangepast worden naar eigen smaak. Evenals de lettertype, soorten tekst en eigenlijk alles wat je ziet. Pagina dupliceren zodat je maximaal twee pagina’s aan cv krijgt, is ook mogelijk. Ik kan oneindig veel hierover vertellen maar ik denk dat je lekker aan de slag moet gaan.

 

Het is even stoeien voor de eerste keer, dat begrijp ik. Wil je hulp van mij? Laat gerust van je horen. 

Raad het woord

Solliciteren is voor jou een mogelijkheid om in de keuken van het bedrijf te kijken. Zie jij jezelf hier koken?

– Kim Rietveld

↓ Dit bericht delen? Dat kan! ↓

Facebook
WhatsApp
LinkedIn
Email
Twitter

🔥